Patent Tescili için başvuru yapılmadan önce, ulusal ve uluslararası patent veritabanlarında bir patent sorgulaması yapılmalıdır. Bu patent sorgulama işleminin sonucunda patent başvurusu yapılıp yapılmaması yönünde karar verilmelidir.
Patent tescil başvurusu yapılmadan önce, patent başvuru dokümanlarının ( Tarifname, İstemler, Özet ve Teknik Çizimlerin) iyi bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.
Bir patent tescil başvurusunun, patent verilebilirlik kriterlerini karşılayıp karşılamadığına, patent başvurularının yapıldığı resmi kuruluş olan ( Türk Patent Enstitüsü ) tarafından yapılan patent araştırması ve patent incelemesinin ardından karar verilmektedir.
Patent olarak Tescil edilmemiş bir ürün kanunen size ait değildir. Bu nedenle; bir firma yada kişinin tescil ettirdiği patentli ürünün reklamını da yapıyor olabileceğinizi lütfen unutmayın!
Patent Tescili, işletmenizin değerli varlıkları içinde yer alır ve istenildiği takdirde, Devir ve Lisans yapılır.
Patent Tesciline konu olabilecek söz konusu bir ürünün üretimini yaparak tanıtıma geçmeden önce mutlaka patent tescil başvurusunda bulunmalısınız.
Tescil ettirmediğiniz patente konu olabilecek bir ürün, önümüzdeki zamanlarda azımsanamayacak miktarlarda maddi ve manevi hak kayıpları ile karşılaşmanıza neden olacaktır.
Patent sahibinin buluş konusu ürünü, yöntemi veya sistemini 20 yıl süre ile kullanma veya satma hakkıdır. Bu hakkı gösteren belgeye de patent belgesi denir.
Patent Tescil Hakkı veya Patent Tescil Belgesi, taşınmaz bir mal gibi alınıp satılabilir, Lisans hakkı verilebilir, İpotek ve Haciz edilebildiği gibi miras olarak da kalabilmektedir.
Bir buluş için buluş sahibine devlet tarafından verilen bir patent, buluş sahibinin izni olmadan başkalarının buluşu üretmesini, kullanmasını veya satmasını belirli bir süre boyunca engelleme hakkı vermektedir.
Patentli bir buluş; tıpkı işle ilgili alınıp, satılabilen, kiralanıp, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir.